Gezondere levensstijl
&
Welvaartsziektes

Een gezondere levensstijl is steeds meer in opkomst en wordt ook ondersteund door techniek. Meer sporten en gezonder eten ondersteund door techniek, waarbij er steeds gekeken wordt wat, wanneer en hoe gezorgd wordt voor een gezondere levensstijl. Wel is er een sterke opkomst van welvaartsziektes. Zo is er een sterke toename van kanker, diabetes en obesitas. Dit kan verklaard worden door de toename van de welvaart. 

Gezondere Levensstijl

Nieuwe en bestaande technologische uitvindingen kunnen helpen bij het creëren van een gezondere levensstijl. Zo wordt de zorg steeds uitgebreid met nieuwe apparaten, maar ook apps en horloges kunnen helpen bij het stimuleren van een gezondere levensstijl. (Hoe kan technologie ons helpen bij leefstijlverbetering?, 2020)

Naast de technologische vooruitgang is er ook een nieuwe groep die stimuleert om gezond te eten. Dit zijn influencers die via social media hun gezonde levensstijl delen met volgers. Deze influencers delen gezondheid gerelateerde vlogs over eetgewoonten en fitness, en kunnen ook foodvloggers of fitnessvloggers genoemd worden. Deze influencers proberen de volgers aan te zetten tot een gezonde levensstijl. (Slater et al., 2017)

Niet alleen influencers beïnvloeden onze gewoontes, maar ook andere omgevingsinvloeden. Zo proberen bijvoorbeeld marketingspecialisten gewoontes te beïnvloeden door nudging. Nudging zijn subtiele veranderingen in de omgeving en communicatie, waardoor consumentengedrag wordt aangepast. Zo kan nudging worden toegepast om mensen gezonder, maar ook ongezonder te laten eten. Het plaatsen van gezond of ongezond eten op ooghoogte beïnvloedt de keuze van consumenten. (Nudges of subtiele duwtjes richting gezonde keuze, z.d.)

In 2018 is er ook een onderzoek gedaan door Young Opinions over de levensstijl van jongeren. Opvallend in dit onderzoek is dat veel jongeren vinden dat ze zelf gezond leven, maar zich wel zorgen maken over hun gezondheid. (Stichting Nationale DenkTank, 2018)

Welvaartsziektes

Wel zijn er de afgelopen jaren steeds meer mensen met een welvaartsziekte bijgekomen. Ondanks dat de levensverwachting hoger ligt, overlijden er veel mensen aan welvaartsziektes. Deze welvaartsziektes zijn bijvoorbeeld diabetes, kanker en hart- en vaatziekten, die vaak ook te maken hebben met obesitas. (Annemans, 2019)

Ook tijdens de COVID-19 pandemie is het duidelijk geworden dat mensen met obesitas meer risico lopen om ernstiger ziek te worden, in een ziekenhuis opgenomen te worden, of zelfs te overlijden. Zo is er binnen de groep volwassen Belgen 49,3% die overgewicht hebben, en 15,9% die obesitas hebben. (Swartenbroux, 2021)

Verder beïnvloeden Omgevingsfactoren de levensstijl van mensen. Deze omgevingsfactoren kunnen te maken hebben met de gemeenschap waarin iemand leeft, maar ook met het opleidingsniveau van ouders. 

Zo kan het ook genetisch bepaald zijn om ongezond te eten of een verslaving te krijgen. (Annemans, 2019) Ook kan het genetisch bepaald zijn of iemand sneller aankomt en moeilijker afvalt. Ondanks dat obesitas vaak een welvaartsziekte wordt genoemd, komt deze ook voor in ontwikkelingslanden. Vaak is gezond eten duurder dan ongezond eten, waardoor mensen vaker kiezen voor ongezond eten. (Swartenbroux, 2021)

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (2019) blijkt dat 25 procent van de jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft. Daarnaast zijn jongvolwassenen met overgewicht vaak ook ontevreden met hun gewicht. (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2019)

Stichting Nationale DenkTank. (2018). Jongeren & hun levensstijl [Presentatieslides]. Wikiwijs. https://maken.wikiwijs.nl/bestanden/511961/YoungOpinions%20Onderzoek%20Jongeren%20Lifestyle.pdf

 

Annemans, L. (2019, 12 juni). Bedreigen welvaartsziektes onze welvaart? De Tijd. https://www.tijd.be/opinie/algemeen/bedreigen-welvaartsziektes-onze-welvaart/10135395.html

 

Hoe kan technologie ons helpen bij leefstijlverbetering? (2020, 10 juni). WUR. https://www.wur.nl/nl/nieuws/Hoe-kan-technologie-ons-helpen-bij-leefstijlverbetering.htm

 

Slater, A., Varsani, N., & Diedrichs, P. C. (2017). # fitspo or # loveyourself? The impact of fitspiration and self-compassion Instagram images on women’s body image, selfcompassion, and mood. Body Image, 22(1), 87-96.

 

Swartenbroux, K. (2021, 1 mei). ‘Als dit zo doorgaat, zien we de levensverwachting met drie jaar dalen’. De Morgen. https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/als-dit-zo-doorgaat-zien-we-de-levensverwachting-met-drie-jaar-dalen-hoe-corona-de-obesitasepidemie-blootlegt~b303270b/

 

Nudges of subtiele duwtjes richting gezonde keuze. (z.d.). Gezond Leven. https://www.gezondleven.be/gezond-leven-gezonde-omgeving/nudging

 

Centraal Bureau voor de Statistiek. (2019, 10 april). Kwart 18- tot 25- jarigen te zwaar. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/15/kwart-18-tot-25-jarigen-te-zwaar